Το εκκλησάκι τού Αϊ Γιάννη στην Αιγείρα και η ιστορία του

Ο Α­ϊ Γιάν­νης, ήταν ένα μικρό ιδιωτικό εκκλησάκι που χτίστηκε στα τέλη τού 19ου αιώνα από την οικογένεια Ρόζου. Το 1936, όταν ο μικρός οικισμός ανατολικά τού Κριού ποταμού άρχισε να μεγαλώνει, αποφασίστηκε να κατασκευασθεί εκατό περίπου μέτρα νοτιότερα νέα εκκλησία. Έτσι, ο οικισμός "Οικονομέϊκα", που τότε άνοικε στην  κοινότητα Βλοβοκάς, απέκτησε δική του εκκλησία.

Η κατασκευή της Νέας Εθνικής Οδού και ο γαϊδουροκαβαλάρης στα κινηματογραφικά Επίκαιρα του 1969…

Ερευνητικές διεισδύσεις στο παρελθόν…
Ήταν τέλη Ιανουαρίου τού 1969. Στην κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας μετά το διάλειμμα και πριν ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της ταινίας «Η Αγάπη μας» με τη Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ, άρχισαν να προβάλλονται τα γνωστά «επίκαιρα».
Το ολιγόλεπτο δηλ. ειδησεογραφικό δελτίο με τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά θέματα που «έπρεπε» να παρακολουθούν προς ενημέρωσή τους οι σινεφίλ της εποχής. Έτσι και εκείνο το βράδυ, ενώ η φωνή του εκφωνητή περιέγραφε τα έργα της Νέας Εθνικής Οδού από Κόρινθο έως τον ποταμό Κράθη και στην οθόνη έβλεπαν έναν ηλικιωμένο αγρότη καβάλα στο γαϊδαρό του να κινείται δίπλα στα έργα, ξαφνικά μια γυναικεία φωνή που αναφωνούσε: «Ο πατέρας μου – Ο πατέρας μου»,

Κρίστο, ο ποδηλάτης που εξερευνά τις γειτονιές τής Ευρώπης!

Αιγείρα 2009
Μόλις είχε κατέβη τα σκαλιά τού Δημαρχείου τής Αιγείρας. Φόρεσε το γιλέκο με το όνομα του Δήμου Αιγείρας, πλησίασε το ποδήλατό του και άρχισε να τακτοποιεί με περισσή «ευλάβεια» στις αποσκευές του ένα ογκώδες βιβλίο – τετράδιο. Πρόλαβα και είδα άλλα τέσσερα όμοια στο μικρό σακίδιο (όλα μαζί θα έκαναν απάνω κάτω χίλιες σελίδες – γεμάτες με τις σφραγίδες πόλεων του κόσμου!).