νεο

τάδε έφη Παυσανίας...

Η απόσταση από το ιερό του Ηρακλή που βρίσκεται στο δρόμο της Βούρας ως το επίνειο των Αιγειρατών που έχει το ίδιο όνομα με την πόλη (Αίγειρα) είναι εβδομήντα δύο στάδια. Οι παραθαλάσσιοι Αιγειράτες δεν έχουν τίποτε αξιομνημόνευτο∙ από το επίνειο ως την άνω πόλη η απόσταση είναι δώδεκα στάδια. Η Αιγείρα στα έπη του Ομήρου έχει το όνομα Υπηρεσία

Αιγείρα. Η Νύμφη τής Λεύκας (η άλλη εκδοχή τής προέλευσης του ονόματος της Αιγείρας)

Ο Όξυλος (πνεύμα τους δάσους) γιος του Ορείου, νυμφεύθηκε την Αμαδρυάδα αδελφή του και απέκτησε μαζί της τις 8 Αμαδρυάδες Νύμφες: Η Αίγειρος (ή Αιγείρα) ήταν η Νύμφη της Λεύκας. Η Άμπελος, η Νύμφη της Αμπέλου. Η Βαλανίς (ή Βάλανος), η Νύμφη της Βελανιδιάς. Η Κάρυα (ή Καρία), η Νύμφη της Αμυγδαλιάς. Η Κρανεία (ή Κρανία), η Νύμφη της Κρανιάς. Η Μορέα (ή Μορία), η Νύμφη της Μουριάς και της Άγριας Ελιάς. Η Πτελέα, η Νύμφη της Φτελιάς. Η Συκή, η Νύμφη της Συκιάς

Οι αρχαίες μηχανές του συντοπίτη Κώστα Κωτσανά, αποκτούν μουσείο και στην Αρχαία Ολυμπία

Η δημιουργία ενός ακόμα Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, όμοιο με αυτό του Κατακόλου, τέθηκε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας. 

Η απόφαση της μόνιμης στέγασης εκθεμάτων που έχει δημιουργήσει ο κ. Κώστας Κοτσανάς (γεννήθηκε το 1963 στην Αιγείρα) στο κτίριο που λειτουργούσε ως Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών (ΚΕΠ), ήταν ομόφωνη. Το θέμα τέθηκε στο Συμβούλιο εκτός ημερησίας διάταξης, κάτι που όπως τόνισε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς, δείχνει την επιθυμία όλων να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Η πρόταση κατατέθηκε στον Δήμο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας και χωρίς δεύτερη σκέψη έγινε αποδεκτή. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Κοτζιάς«ο Δήμος θα παραχωρήσει τη χρήση του κτιρίου που λειτουργούσε το ΚΕΠ για να στεγαστεί το Μουσείο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας από τον κ. Κοτσανά. Αντίστοιχο Μουσείο υπάρχει στο Κατάκολο. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διατεθεί ο συγκεκριμένος χώρος για την φιλοξενία των εκθεμάτων. Το νέο Μουσείο θα λειτουργήσει πολύ σύντομα και ίσως ανοίξει τις πύλες του μέχρι το τέλος Μαρτίου».
Ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Δημήτρης Μικελόπουλος, τόνισε ότι έπειτα από έντονες προσπάθειες του Εμπορικού Συλλόγου και σκληρές διαπραγματεύσεις του Προέδρου κ. Νίκου Ζαρόκωστα επετεύχθη το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να λειτουργήσει το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Ως Εμπορικός Σύλλογος θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Επιστημονικό Σύμβουλο, Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Κουρεμένο, τον Ιδρυτή του Μουσείου κ. Κοτσανά, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Κοτζιά, τους Αντιδημάρχους, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους όσους βοήθησαν να υλοποιηθεί η ιδέα.
Εμείς δεν σταματάμε τις δράσεις μας εδώ, θα συνεχίσουμε το έργο μας για μία Ολυμπία όπως την έχουμε ονειρευτεί. Τα καλύτερα έρχονται…».
Πηγή: patrisnews.com