νεο

τάδε έφη Παυσανίας...

Η απόσταση από το ιερό του Ηρακλή που βρίσκεται στο δρόμο της Βούρας ως το επίνειο των Αιγειρατών που έχει το ίδιο όνομα με την πόλη (Αίγειρα) είναι εβδομήντα δύο στάδια. Οι παραθαλάσσιοι Αιγειράτες δεν έχουν τίποτε αξιομνημόνευτο∙ από το επίνειο ως την άνω πόλη η απόσταση είναι δώδεκα στάδια. Η Αιγείρα στα έπη του Ομήρου έχει το όνομα Υπηρεσία

Αιγείρα. Η Νύμφη τής Λεύκας (η άλλη εκδοχή τής προέλευσης του ονόματος της Αιγείρας)

Ο Όξυλος (πνεύμα τους δάσους) γιος του Ορείου, νυμφεύθηκε την Αμαδρυάδα αδελφή του και απέκτησε μαζί της τις 8 Αμαδρυάδες Νύμφες: Η Αίγειρος (ή Αιγείρα) ήταν η Νύμφη της Λεύκας. Η Άμπελος, η Νύμφη της Αμπέλου. Η Βαλανίς (ή Βάλανος), η Νύμφη της Βελανιδιάς. Η Κάρυα (ή Καρία), η Νύμφη της Αμυγδαλιάς. Η Κρανεία (ή Κρανία), η Νύμφη της Κρανιάς. Η Μορέα (ή Μορία), η Νύμφη της Μουριάς και της Άγριας Ελιάς. Η Πτελέα, η Νύμφη της Φτελιάς. Η Συκή, η Νύμφη της Συκιάς

«Αγα-πάμε Ανατολική Αιγιάλεια»

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣΤις δυνάμεις τους συνένωσαν τρία δημοτικά σχολεία στα ανατολικά της Αιγιάλειας για να συμμετάσχουν στην καμπάνια του ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ.Θ «Αγαπώ και προβάλω τον τόπο μου» και να φτιάξουν την ταινία με τίτλο: «Αγαπάμε Ανατολική Αιγιάλεια- We love Eastern Aigialeia»
Οι μικροί-ές μαθητές-τριες με την καθοδήγηση των δασκάλων τους επέλεξαν τις καλύτερες φωτογραφίες απ' τον τόπο τους, έγραψαν λεζάντες στα ελληνικά και στα αγγλικά για να τις συνοδεύσουν στο διαδίκτυο και να δελεάσουν με αυτόν τον τρόπο τον επισκέπτη να γνωρίσει την περιοχή της ανατολικής Αιγιάλειας. Η Ακράτα και η Αιγείρα, σύγχρονες κωμοπόλεις, τα παραδοσιακά χωριά σκαρφαλωμένα στα βουνά της Αχαΐας, η παραλιακή ζώνη και ο ορεινός όγκος όλες τις εποχές, τα μοναδικά φυσικά τοπία, τα ιστορικά μνημεία, ο πολιτισμός, τα προϊόντα και οι δραστηριότητες των Αιγιαλέων μέσα από ένα 5λεπτο φωτογραφικό ταξίδι στοχεύουν να κάνουν τον τόπο μας «προορισμό».
Μια δουλειά με πολύ μεράκι και κέφι!
Συντονιστές εκπαιδευτικοί: Σία Πάνου, Παντελής Βασιλάγκος, Μαρία Σαμαρά (δημ.σχ. Αιγείρας), Νίκος Αλέφαντος, Φρόσω Προκοπίου, Χαρά Μαμωνά, Άρτεμη Παπακωνσταντινοπούλου (1ο δημ.σχ. Ακράτας), Αφροδίτη Κωστή (ηλεκτρονική επεξεργασία φωτογραφιών-δημιουργία movie maker), Λένια Κοντολάτη και Αναστασία Ευσταθίου (2ο δημ.σχ. Ακράτας).
Διαθέσιμο στη βιντεοθήκη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου: http://vod.sch.gr/video/view/1546.html