νεο

τάδε έφη Παυσανίας...

Η απόσταση από το ιερό του Ηρακλή που βρίσκεται στο δρόμο της Βούρας ως το επίνειο των Αιγειρατών που έχει το ίδιο όνομα με την πόλη (Αίγειρα) είναι εβδομήντα δύο στάδια. Οι παραθαλάσσιοι Αιγειράτες δεν έχουν τίποτε αξιομνημόνευτο∙ από το επίνειο ως την άνω πόλη η απόσταση είναι δώδεκα στάδια. Η Αιγείρα στα έπη του Ομήρου έχει το όνομα Υπηρεσία

Αιγείρα. Η Νύμφη τής Λεύκας (η άλλη εκδοχή τής προέλευσης του ονόματος της Αιγείρας)

Ο Όξυλος (πνεύμα τους δάσους) γιος του Ορείου, νυμφεύθηκε την Αμαδρυάδα αδελφή του και απέκτησε μαζί της τις 8 Αμαδρυάδες Νύμφες: Η Αίγειρος (ή Αιγείρα) ήταν η Νύμφη της Λεύκας. Η Άμπελος, η Νύμφη της Αμπέλου. Η Βαλανίς (ή Βάλανος), η Νύμφη της Βελανιδιάς. Η Κάρυα (ή Καρία), η Νύμφη της Αμυγδαλιάς. Η Κρανεία (ή Κρανία), η Νύμφη της Κρανιάς. Η Μορέα (ή Μορία), η Νύμφη της Μουριάς και της Άγριας Ελιάς. Η Πτελέα, η Νύμφη της Φτελιάς. Η Συκή, η Νύμφη της Συκιάς

Όμορφο αφιέρωμα από το Αθηνόραμα για τα χωριά τής 17ης Επαρχιακής Οδού

 Μονοήμερη στα ορεινά της Αιγείρας 
15/02/2013 Ανακαλύψτε 4 ζεν χωριά εκτός τουριστικού χάρτη
Πάνω από την Αιγείρα και διαγράφοντας τα όρια των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας, 4 χωριά εκτός τουριστικού χάρτη, κρεμασμένα κυριολεκτικά πάνω από την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κριού είναι ό,τι πρέπει για μονοήμερη εκδρομή (για τους Αθηναίους, τους Πατρινούς και όχι μόνο) πνιγμένη στο πράσινο. Ανακαλύψτε τα!

Αιγές, Μοναστήρι, Σελιάνα, Περιθώρι… Αυτά είναι με τη σειρά τα 4 χωριά που θα συναντήσετε ανηφορίζοντας στην ανεξερεύνητη βουνοκορφή που υψώνεται πάνω από την Αιγείρα. Μοιρασμένα σε μικρές γειτονιές αφού βρίσκονται χτισμένα σε απόκρημνες χαράδρες, με ελάχιστους κατοίκους τώρα το χειμώνα, γεμάτα εκκλησιές αλλά και καλοσυντηρημένα σπίτια που μαρτυρούν ότι το καλοκαίρι τα χωριά ζωντανεύουν. Και μπορεί το Περιθώρι, το πιο μακρινό από αυτά, να απέχει μόλις 20 ασφαλτοστρωμένα χιλιόμετρα, ο εντελώς στριφογυριστός όμως δρόμος που θα σας φέρει μέχρι εκεί απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Στο ενδιάμεσο, και καθώς θα κερδίζετε ύψος, όλο και πιο όμορφα θα γίνονται τα πανοραμικά πλάνα του Κορινθιακού, όλο και περισσότερο θα προσεγγίζετε τον πελώριο βράχο που στέκει επιβλητικός πάνω από τις Αιγές, όλο και πιο μετέωροι θα αισθάνεστε πλησιάζοντας τη Σελιάνα, στην κόγχη ενός φαραγγιού πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Κριού. Μάλιστα, στη Σελιάνα λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό το δραστήριο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού Re-Green που διοργανώνει ενδιαφέροντα σεμινάρια, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα νέο προορισμό για συνειδητοποιημένους αναχωρητές.
Αν βρίσκεστε και εσείς σε αναζήτηση ενός παρθένου ησυχαστηρίου σε απόσταση βολής από την Αθήνα, συγκεντρώσαμε 6 tips για να το γνωρίσετε καλύτερα.

1 ) Μόλις δείτε την χαρακτηριστική καφέ πινακίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας τραβήξτε χειρόφρενο. Ελάχιστο περπάτημα σας φέρνει από τον κεντρικό δρόμο στο θέατρο του 3ου αι. π.Χ. Μολονότι παραγνωρισμένο, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι λαξευμένο στο βράχο, ενώ μπροστά του απλώνεται το απόλυτο γαλάζιο.


2 ) Στις Αιγές, σε υψόμετρο 600 μ., αφήστε το αυτοκίνητο στην κεντρική πλατεία του χωριού. Σταθείτε στην κεντρική είσοδο της εντυπωσιακής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας και κοιτάξτε τον τεράστιο βράχο που ορθώνεται ακριβώς από πάνω. Το σκηνικό έχει κάτι από Μετέωρα.

3 ) Στο κεφαλοχώρι Μοναστήρι ή Βεργουβίτσα σας καλωσορίζει το περιποιημένο αρχοντικό των Ρόζων, από τις πιο παλιές οικογένειες του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο. Λίγο μετά, στο οικογενειακό ταβερνάκι του Μιχάλη θα απολαύσετε δικά τους κρέατα και λαχανικά μαζί με τραγανές πατάτες τηγανιτές ( 2696033812 ).

4 ) Η Σελιάνα είναι ίσως το πιο όμορφο χωριό του οδοιπορικού μας. Περιποιημένη κεντρική πλατεία με το παλιό σχολείο ακριβώς από πάνω, αμέτρητες βρύσες με τρεχούμενο νερό και 13 εκκλησάκια μοιρασμένα στα στενά του χωριού. Μέχρι και καταρράκτης υπάρχει, στον οποίο οδηγεί ένα σύντομο μονοπάτι. Βγαίνοντας από το χωριό, θα συναντήσετε επιτέλους τον ποταμό Κριό, στεφανωμένο με ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι.

5 ) Το Re-Green είναι το εναλλακτικό κέντρο που δημιούργησαν στη Σελιάνα δύο νέα παιδιά, η Φλέρυ και ο Χρήστος. Σε μία έκταση 6 στρεμμάτων καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, διοργανώνουν ενδιαφέροντα σεμινάρια (αρχές Μαρτίου θα μαζέψουν αγριόχορτα με καλεσμένο τον Σωτήρη Λυμπερόπουλο που προμηθεύει με λαχανικά γνωστά αθηναϊκά εστιατόρια ), ενώ μόλις έφτιαξαν και το «Πανδοχείο» που στεγάζει 5 κουκλίστικα δωμάτια-ησυχαστήρια (€50, http://www.re-green.gr/ ). Στο «Καπηλειό» (έτσι ονομάζουν χαϊδευτικά το κοινόχρηστο σπιτάκι του Re-Green με την κουζίνα και τα τραπέζια όπου σερβίρεται το πρωινό ), μου μίλησαν για τον κεραυνοβόλο έρωτά τους με το χωριό και την περιοχή, για τα μελλοντικά τους σχέδια (όπως η αίθουσα γιόγκα που θα φτιάξουν πολύ σύντομα ) αλλά και για το όνειρό τους να γίνει το αγρόκτημα ένας παράδεισος για φυσιολάτρες.


6 ) Τελευταίος σταθμός, το όνομα και πράγμα Περιθώρι σε υψόμετρο 1000 μ. Ακριβώς απέναντι από την Εκκλησία του Αγίου Βλασίου, το ταβερνάκι του Αλέξη είναι ακόμα μία από τις εκπλήξεις της βόλτας ( προσοχή γιατί δεν έχει ταμπέλα ). Καλοβαλμένος χώρος, μεγάλο τζάκι, κρεατικά της ώρας και μαγειρευτά κατόπιν παραγγελίας ( 6974719055 )
Πώς να πάτε
Αφήνετε την Εθνική στο ύψος της Ακράτας και συνεχίζετε στην Παλαιά Εθνική Κορίνθου-Αθήνας μέχρι την Αιγείρα. Έπειτα, ακολουθήστε είτε τις πινακίδες προς Αρχαία Αιγείρα είτε αυτές της Re-Green.

Βαλσάμης Δουκάκης vdoukakis@athinorama.gr