νεο

τάδε έφη Παυσανίας...

Η απόσταση από το ιερό του Ηρακλή που βρίσκεται στο δρόμο της Βούρας ως το επίνειο των Αιγειρατών που έχει το ίδιο όνομα με την πόλη (Αίγειρα) είναι εβδομήντα δύο στάδια. Οι παραθαλάσσιοι Αιγειράτες δεν έχουν τίποτε αξιομνημόνευτο∙ από το επίνειο ως την άνω πόλη η απόσταση είναι δώδεκα στάδια. Η Αιγείρα στα έπη του Ομήρου έχει το όνομα Υπηρεσία

Αιγείρα. Η Νύμφη τής Λεύκας (η άλλη εκδοχή τής προέλευσης του ονόματος της Αιγείρας)

Ο Όξυλος (πνεύμα τους δάσους) γιος του Ορείου, νυμφεύθηκε την Αμαδρυάδα αδελφή του και απέκτησε μαζί της τις 8 Αμαδρυάδες Νύμφες: Η Αίγειρος (ή Αιγείρα) ήταν η Νύμφη της Λεύκας. Η Άμπελος, η Νύμφη της Αμπέλου. Η Βαλανίς (ή Βάλανος), η Νύμφη της Βελανιδιάς. Η Κάρυα (ή Καρία), η Νύμφη της Αμυγδαλιάς. Η Κρανεία (ή Κρανία), η Νύμφη της Κρανιάς. Η Μορέα (ή Μορία), η Νύμφη της Μουριάς και της Άγριας Ελιάς. Η Πτελέα, η Νύμφη της Φτελιάς. Η Συκή, η Νύμφη της Συκιάς

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Γυμνασίου Αιγείρας

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Γυμνασίου Αιγείρας για τη λήξη των μαθημάτων του σχολ. έτους 2012-2013 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας.
Στο α΄ μέρος της εκδήλωσης, οι μαθητές της Γ΄ τάξης παρουσίασαν το πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας με τίτλο «Η Ισότητα των Φύλων κατά την μετάβαση από την Εκπαίδευση στην αγορά εργασίας» με βιντεοπροβολή, που επεξεργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με την καθοδήγηση των καθηγητών: κ. Χριστίνας Σαράμπαλη και του Ηλ. Καλόγηρου.
Χαιρετισμό απηύθυνε η υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προγραμματισμού Αιγίου κ. Μάρα Μαζαράκη. Στη συνέχεια ο Δ/ντής του Γυμν. Αιγείρας κ. Ανδρέας Διαμαντόπουλος στη σύντομη ομιλία του έκανε έναν μικρό απολογισμό της διδακτικής χρονιάς που τελειώνει, λίγο πριν τη έναρξη των εξετάσεων, ευχαρίστησε τους καλεσμένους και αποχαιρέτησε τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, δίνοντας σε όλους το έντυπο του προγράμματος που υλοποιήθηκε στη διάρκεια της χρονιάς. Επίσης, ο Σύλλογος Γονέων αποχαιρέτισε τους μαθητές με αναμνηστικά.
Η εκδήλωση έκλεισε δυναμικά με την παρουσίαση παραδοσιακών και λαϊκών χορών από τις μαθήτριες του Γυμνασίου Αιγείρας, υπό την καθοδήγηση των γυμναστών Παν. Καλέλλη και Χ. Σαράμπαλη. Στην είσοδο του Συλλόγου εκτέθηκαν έργα των μαθητών από το μάθημα της Τεχνολογίας και δημιουργίες στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών με την καθοδήγηση των καθηγητών κ. Φώτη Πιλαφτσόγλου και της κας Ξένιας Νικολακοπούλου.   
Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο αρχιερατικός επίτροπος Αιγείρας πατήρ Χαράλαμπος Καρούζος, ο δημ. Σύμβουλος κ. Πάνος Γιαννούλης, ο Δ/ντής του Λυκείου  Αιγείρας κ. Γιάννης Σταθακόπουλος, η Δ/ντρια του 2ου δημ. Σχ. Ακράτας, κα Αναστασία Ευσταθίου, ο Δ/ντής του δημ. Σχ.  Αιγείρας, κ. Τάκης Σταμόπουλος, η πρώην Δ/ντρια του Γυμν. Αιγείρας κα Ντίνα Νταρζάνου, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων του τόπου, γονείς και μαθητές. Το ακροατήριο απόλαυσε την παρουσίαση του προγράμματος από τους μαθητές και χειροκρότησε θερμά τις μαθήτριες που χόρεψαν εντυπωσιακά παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς.