Ευτυχώς που ήρθε ο Σταύρος Μπένος ... και θυμηθήκαμε την “ανάδειξη” του Θεάτρου Αρχαίας Αιγείρας !
Πολύ σημαντική, σε κάθε περίπτωση, χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του κ. Σταύρου Μπένου στο Θέατρο της Αρχαίας Αιγείρας, το πρωί τής Τετάρτης 10 Μαρτίου. Σημαντική, αφού έφερε και πάλι στην «ημερήσια διάταξη» το ξεχασμένο για πολλά χρόνια θέμα τής ανάδειξης και αξιοποίησης ενός από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία τής περιοχής μας.
Ο κ. Μπένος, που εκτός των άλλων έχει διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού, είναι Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, μιας Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει τη συμβολή στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θεάτρων, ωδείων, σταδίων και αμφιθεάτρων) καθώς και την υποδοχή, όπου κρίνεται αρμοδίως επιτρεπτό, της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. (Στο ΔΙΑΖΩΜΑ συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη 275 κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας από το χώρο της αρχαιολογίας, από τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο, καθώς και από την τοπική αυτοδιοίκηση).
Με την ιδιότητα, λοιπόν, του προέδρου στο ΔΙΑΖΩΜΑ, ήρθε και στην Αιγείρα. Πλήθος κόσμου τον περίμεναν στην «είσοδο» του θεάτρου και με τη συνοδεία τού Δημάρχου Δημήτρη Μυλωνά, του Αντινομάρχη Παιδείας -Πολιτισμού - Νεολαίας Ιωάννη Ταπεινού, της προϊσταμένης ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ζωής Ασλαματζίδου, των Αντιδημάρχων Σωτήρη Διαμαντόπουλου και Πάνου Καραμπάση, του Νομαρχιακού Συμβούλου Παναγιώτη Τόλιου, του αρχηγού τής αντιπολίτευσης Πάνου Γιαννούλη, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπους τοπικών φορέων κ.λ.π. περιηγήθηκε στο κοίλον του αρχαίου Θεάτρου.
Ο κ. Μπένος, μάλιστα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί ο“Φρουρός” δεν μπόρεσε να τον συνοδεύσει μέσα στο Θέατρο, λόγω μη ύπαρξης δρόμου...
Άκρως κατατοπιστική και η ενημέρωση από την Προϊσταμένη τής ΣΤ΄ ΕΠΚΑ Ζωή Ασλαματζίδου στο τι περιέχει ο φάκελος για το συγκεκριμένο θέατρο.
Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει μελέτη από τη ΣΤ΄ Εφορεία εγκεκριμένη μάλιστα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο!
(Η ΣΤ΄ ΕΠΚΑ έχει αρμοδιότητα σχετικά με τη διατήρηση, προστασία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη διατήρηση, τη συντήρηση, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, και την έκθεσή τους στα Μουσεία, τη μελέτη, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και του φυσικού ή μη περιβάλλοντός του).
Συγκεκριμένα, προβλέπονται μεταξύ άλλων: Δημιουργία πρόσβασης και “ειδικής” προσπελασιμότητας στο θέατρο. Κατασκευή διαδρόμων ώστε η περιήγηση στο χώρο να γίνεται με ασφάλεια, τόσογια το κοινό και για την προστασία των αρχαιοτήτων. Απαραίτητη είναι η απαλλοτρίωση κάποιων κτημάτων δίπλα στο δρόμο, αφού αυτή τη στιγμή το Θέατρο δεν έχει από πουθενά “βατή” είσοδο! Κατασκευή μικρού περιπτέρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Τοποθέτηση κατατοπιστικών πινακίδων για τα ευρήματα. Φυσικά, προβλέπεται αποκατάσταση των φθορών στις κερκίδες και σε όλα τα υπόλοιπα ανασκαφέντα σημαντικότατα ευρήματα στο κατά Παυσανία “ιερόν τού Διός”. Στην επιτόπια σύσκεψη – ενημέρωση που επακολούθησε, αναλύθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν (ανύπαρκτη πρόσβαση στο χώρο, «χορταριασμένες» και διαβρωμένες κερκίδες) και φυσικά το τι μέλει γενέσθαι με την ανάδειξη του θεάτρου.
Ελέχθη, δε, από τους αρμόδιους ότι “έχει προταθεί για χρηματοδότηση στο Ε.Σ.Π.Α. Δυτικής Ελλάδος”.
Ίδωμεν και ευχόμαστε!
Σε κάθε περίπτωση, τέλος, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον Σταύρο Μπένο, η έλευση του οποίου στην περιοχή μας, αφύπνισε όλους όσους από εμάς είχαν λησμονήσει τη σημαντικότητα και διαχρονικότητα του αγώνα ανάδειξης και αξιοποίησης του Θεάτρου τής Αρχαίας Αιγείρας.
Ο “Φ” παρέδωσε στον κ. Μπένο, έναν πλήρη φάκελο με τα σημαντικότερα δημοσιεύματα για το θέατρο (ερωτήσεις - επερωτήσεις - απαντήσειςτων εκάστοτε Υπουργών Πολιτισμού), μέσα από τον οποίο φαίνεται ότι το πρόβλημα της ανάδειξης παραμένει εδώ και δεκαετία άλυτο!!!
Ο Σταύρος Μπένος αφηγείται:
Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010 ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί με τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Αποστολία Παπαϊωάννου και Γιώργο Καλογερόπουλο, για την περιοδεία στα αρχαία θέατρα της Αχαΐας. Πρώτος μας σταθμός ήταν η Αιγείρα.
Ξεκινήσαμε από το Δημαρχείο της πόλης, όπου μας περίμενε ο δήμαρχος Αιγείρας, κος Δημήτρης Μυλωνάς.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αιγείρας, όπου μας ξενάγησε η Προϊστάμενη της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Ζωή Ασλαματζίδου.
Συγκινητική ήταν η θερμή υποδοχή που μου επεφύλασσε η τοπική κοινωνία. Οι κάτοικοι, αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (τη βροχή και την ομίχλη) συγκεντρώθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη επιθυμία της τοπικής κοινωνίας για την ανάδειξη του θεάτρου.
Συγκινητική για μένα ήταν και η παρουσία του κου Κώστα Ρόζου, εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Φρουρός». Κατόπιν ξαποστάσαμε σε ένα τοπικό καφενείο, όπου συζητήσαμε τα σχετικά με την πρόοδο των εργασιών και την ανάδειξη του θεάτρου της Αιγείρας θέματα. Σήμερα υφίσταται μια πλήρης μελέτη για τη συντήρηση του αρχαίου θεάτρου, όπου θα προστεθεί και νέο υλικό, σχετικό με την ανάδειξη τόσο του ίδιου του θεάτρου, όσο και του περιβάλλοντος χώρου. Το έργο όλου του αρχαιολογικού χώρου πρόκειται να ενταχθεί στο Δ΄ ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης - Ε.Σ.Π.Α., με το ποσό των 800.000 €. Όμως για να ανοίξει άμεσα ο δρόμος της ένταξής του, απαιτείται πρώτα μια απαλλοτρίωση, ύψους περίπου 30 000 ευρώ.