Μια «ξεχασμένη» πτυχή τής Ιστορίας των Αρχαίων Αιγειρατών...
Με αφορμή την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την αρχαία κληρονομιά μας...
Εδώ και πολλά χρόνια η εφημερίδα μας, είχε εντοπίσει την εντυπωσιακή αυτή ιστορία. Είχε μάλιστα διερευνήσει το θέμα και από πολιτιστικής πλευράς.
Να υπάρξουν, δηλαδή, ενέργειες για μια σύγχρονη «επαναπροσέγγιση» της Αιγείρας με τον Ωρωπό. Πώς; Μα με το σύγχρονο θεσμό τής Αδελφοποίησης Πόλεων!!!
Ο λόγος είναι απλός. Βλέποντας την εγκατάλειψη και την αδιαφορία για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, φαντάζεστε την ντροπή που θα νιώθαμε, αν ο Δήμος Ωρωπού συμφωνούσε με την αδελφοποίηση και έρχονταν εδώ για τις καθιερωμένες τελετές... Από πιο μονοπάτι «κατσικόδρομο» θα συνοδεύαμε τους επίσημους καλεσμένους μας, στη σκηνή τού Θεάτρου;
Θα μου πείτε τώρα, τι «κινέζικα» μας λες...
Οι αδελφοποιήσεις μας μαράνανε εδώ στην Αιγείρα!!!
Ίσως να έχετε δίκιο. Διαβάστε πρώτα την ιστορία τού Αιγειράτη Ιέρωνα και μετά σκεφθείτε πώς θα βρούμε ΈΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ για την ανάδειξη τού Θεάτρου...
Ο Ιέρων, ήταν γιος του Αιγειράτη Στρατηγού Τηλεκλέους, η δράση του και η ύπαρξή του έγινε γνωστή από ένα ψήφισμα του Δήμου Ωρωπίων, χαραγμένο επάνω σε μάρμαρο. Το ψήφισμα αυτό, που βρήκε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Αμφιάριο του Ωρωπού, μας παρουσιάζει την εξαιρετική φυσιογνωμία του αρχαίου αυτού Αιγειράτη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την επιγραφή, κατά την εποχή τής Ρωμαϊκής «επικυριαρχίας», οι ελληνικές πόλεις ευρίσκοντο σε δεινή οικονομική κρίση. Οι Αθηναίοι, για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, επιτέθηκαν το 156 π.Χ. και λεηλάτησαν τον Ωρωπό. Οι Ωρωπιείς, προσέφυγαν τότε στη Σύγκλητο της Ρώμης και εζήτησαν Ρωμαϊκή επέμβαση.
Οι Ρωμαίοι όμως αδιαφόρησαν για τον μικρό Ωρωπό, και τότε οι κάτοικοί του στράφηκαν στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Η είδηση αυτή διαδόθηκε παντού. Με την φήμη μάλιστα, ότι ο Αχαϊκός στρατός βάδιζε κατά της Αθήνας, οι Αθηναίοι φοβηθέντες απέσυραν τη φρουρά τους από τον Ωρωπό το 151 π.Χ.
Οι Αχαιοί, βέβαια, είχαν δεχθεί να συμπαρασταθούν στους Ωρωπιείς. Μάλιστα σε δύο συνελεύσεις τής Συμμαχίας (στην Κόρινθο και στο Άργος), ο Αιγειράτης Ιέρων υποστήριξε με θέρμη τα δίκαια του Ωρωπού. Με αφορμή αυτό, ο Δήμος των Ωρωπίων συνέταξε και χάραξε επί μαρμάρου, τιμητικό ψήφισμα για τον Ιέρωνα. Με το ψήφισμα αυτό, ο Ωρωπός αποφάσισε να τιμήσει τον Ιέρωνα με χάλκινο ανδριάντα. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα θα γίνονταν κατά την εορτή τού Αμφιαράου, Μάντη και Βασιλιά τού Άργους. Στις γιορτές αυτές ετελούντο οι μεγάλοι γυμνικοί αγώνες.
Κ.Ρ.
Φωτογραφία τής μαρμάρινης στήλης τού ψηφίσματος.